Gerinc porcbetegségei. Mi az a degeneratív porckorong betegség?


Mi a porckorongsérv?

Előző cikkünkben a gerinccel ismerkedtünk meg, ejtsünk most néhány szót a porckorongról és azok elváltozásairól is, hiszen sajnos a porckorong sérv is olyan betegség, amely a fiatal és idősebb generációt egyaránt érinti. Először nézzük mi is az a porckorong!

Mit kell tudni a porckorongsérvről?

A csigolyák közt találhatóak a porckorongok discus intervertebralismelyek nem csak összekötik a csigolyákat egymással, de el gerinc porcbetegségei választják őket egymástól.

A porckorong 2 részből áll: a külső rostos porcgyűrű az annulus fibrosus, és a belső kocsonyás mag a nucleus pulposus.

bioptron ízületi kezelés emberek gyógymódok ízületi fájdalmak

Gerinc porcbetegségei porckorong nagy részét víz alkotja. Az ismételt mozgások fenntartják a porc optimális folyadékháztartását. Ez az oka annak, gerinc porcbetegségei reggelente néhány centiméterrel magasabbak vagyunk, mint este.

kenőcsök használata osteochondrozisban

A discus meglehetősen erős és alakváltoztatásra képes, ennek köszönhetően ellenáll a váratlan megterhelésnek. Ugyanakkor az erőteljes csavaró mozgások nagymértékben károsíthatják és a külső rostos réteg szakadását okozhatják, melynek következtében a belső kocsonyás mag kitüremkedhet. Porckorong elváltozásairól Discus degeneráció Bizonyos életkor után beindulnak porckorong degeneráló folyamatok.

gerinc porcbetegségei

A kocsonyás mag víztartalma is fokozatosan csökken, ezért rugalmatlanná válik. Végeredményként az egész porckorong rugalmatlanná válik, és veszít magasságból. Ha a porckorong a gerinccsatorna felé előboltosul, de még nem sérv, akkor azt protusio-nak hívjuk, amennyiben a nucleus átszakítja az annulus rostjait és kitüremkedik, azt nevezzük discus hernia-nak.

gerinc porcbetegségei hogyan lehet kiküszöbölni a lábízület fájdalmát

Az elváltozás érintheti a gerincvelőt és a gerincvelőből kilépő ideggyököket. A discus protrusio irritálhatja, a discus hernia pedig komprimálhatja nyomhatja az érintett képleteket. A protrusio képes súlyosbodni, de visszafejlődni is. A kizáródott porcszövet leszakadhat és eltűnhet a gerinccsatornában panaszokat nem okozva.

Gerincprotetika

Általában hirtelen mozdulat vagy emelést követően jelentkezik a fájdalom az érintett gerincszakaszon. A fájdalom hatására izomspazmus alakul ki és a fájdalom az érintett ideggyöknek megfelelően kisugározhat.

A porckorongsérv az ágyéki és a nyaki szakaszon fordul elő leggyakrabban, a háti szakaszon ritka.

futás és a vállízület ízületi gyulladása készítmények a nagy lábujj ízületének kezelésére

Akut szakaszban a legfontosabb a tehermentesítés. Feküdjünk a számunkra legkevésbé fájdalmas pozícióba.

Műtét nélkül is gyógyítható a porckopás

Az akut tünetek csökkenésével megkezdhető az óvatos gyógytorna. A fájdalom elmúltával is folytassuk a gyógytornát, hiszen minimalizálnunk kell a gerincoszlopra nehezedő nyomást és javítanunk kell a testtartást. Kerüljük artrózis váll fájdalom nehéz súlyok emelését és a gerincet veszélyeztető sportokat.

Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a jellegzetes tünetekre és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet. A porckorong sérülékeny alkatrész A csigolyák közt elhelyezkedő porckorongok, ezek a puha, magas folyadéktartalmú párnácskák teszik lehetővé, hogy a gerincünket csavarni, forgatni, hajlítani tudjuk.

De ami a legfontosabb, hogy megelőzzünk a porckorongsérv kialakulását! Ügyeljünk a helyes testtartásra, ne terheljük túl a gerincünket és mozogjunk rendszeresen!